StomNieuws

Het StomNieuws-project is een project dat door heel tweeduizendnegentien zal lopen. Om mijn figuratieve skills verder te ontwikkelen heb ik mezelf namelijk de volgende opdracht gegeven. Dit jaar zal ik tenminste elk 20:00 NOS Journaal bekijken, en daarnaast andere nieuwsbronnen in de gaten houden. Aan het einde van iedere week bekijk ik mijn aantekeningen en kies ik één stom (binnenlands) nieuwsbericht uit. Bij dit nieuwsbericht maak ik dan een “semi-realistische” painting (kijken hoe lang ik het volhoud). Op deze manier dwing ik mezelf om buiten mijn comfort-zone te treden. Ik paint tenslotte iedere week iets waarvan ik denk; “hoe de fuck ga ik dat nou weer maken”. Zo zullen mijn figuratieve skills sterker worden. En dat heb ik nodig om tot mijn eigen beeldtaal te komen. Als deze figuratieve skills over een jaar flink zijn gegroeid, gooi ik alle skills die ik me door de jaren heen eigen heb gemaakt op een grote hoop, om vervolgens net zo lang te experimenteren tot ik tot een eigen herkenbare beeldtaal kom.

Hieronder zal ik iedere week de afbeelding van mijn wekelijkse StomNieuws painting plaatsen. En als je iets verder naar beneden scrolt vind je de paintings nog eens, maar dan iets groter en met een beetje info. Hopelijk worden de paintings steeds sterker en wellicht ontstaat er vanzelf al een beeldtaal. Kortom, via deze pagina kunnen jullie mooi op de hoogte blijven van het proces.

[In de zesde week van het jaar liep ik een mankementje op aan mijn duim. Acht weken lang kon ik hem niet gebruiken. Het stomnieuwsproject strandde dus al na de vijfde painting.]

Week 1: Aangespoelde containers op Waddeneilanden. Acryl op canvas 70x50cm.

Week 2:  Kees van der Staaij ondertekent “Nashville-verklaring”. Acryl op canvas 50x70cm.

Week 3: “Novartis” verhoogt prijs kankermedicijn met 600%. Acryl op canvas 50x70cm.

Week 4: Kabinet haalt door rechter opgelegde klimaatdoelstellingen niet. Acryl op canvas. 70x50cm

(2019) Honderden mensen blootgesteld aan kankerverwekkend chroom-6. Acryl op canvas. 70x50cm